Gravsteinstilbehør
Gravsteinstilbehør
Gravsteinstilbehør

Gravsteinstilbehør

Tilbehør til gravsteinen som lykter, vaser, dekorer og spurver er varig og gir et vakkert og verdig inntrykk. Produktene påvirkes av vær, vind og omgivelser, og vil i større eller mindre grad skifte farge. Med tiden vil lakken forsvinne og bronsen mørkne videre. Dette er normale prosesser og vanligvis ikke reklamasjonsgrunn. 

Bronse på gravstedet
Bronse er mest valgt på gravstedet, bronselykter, vaser og spurver har lange tradisjoner i Norge og er det tryggeste valget når det kommer til holdbarhet. Det er gjennom tidene vært vanlig å gi bronsen ulike overflatebehandlinger for enten å bremse eller fremskynde fargeendringen. Lakkert glatt og rustikk, farget, brunert, forniklet og forgylt er noen av overflatebehandlingene som produktene lagerføres i. Bronse er en metallegering der hovedbestanddelen er kobber. Tinn, sink og bly tilsettes i varierende mengder for å gi bronsen ulike egenskaper og gjøre den egnet til ulike produksjonsmetoder. Mengden av legeringsemnene påvirker fargen og legeringen. Produktene vi har er enten produsert av sandstøping, som er en håndverksmessig metode, eller press støping som er en mer industriell metode.
Fra det øyeblikket bronsen er støpt begynner det å endre farge. Som på kobber dannes det et belegg på overflaten, og dette blir mørkere etter som tiden går. Alle som har pusset kobber til jul vet hva det dreier seg om. Belegget skader ikke bronsen, tvert imot beskytter det mot tæring og videre oksydasjon, og gir den farge eller patina som er karakteristisk og ettertraktet. For å hindre eller utsette at bronsen mørkner så er bronsevarene forsynt med en klar beskyttelseslakk, denne overflatebehandlingen kalles lakkert.  

Lakkert og fargelakkert bronse
Bronseartikler på gravminner som er utsatt for vær og vind kan forandre seg. Det normale er at overflaten blir mørkere. For å hindre dette eller utsette det så lenge som mulig er overflaten på bronseartiklene forsynt med en klar beskyttelseslakk. Kunstig patina gir bronsen et særpreg. Patinering kan skje med brune og grå farger som gir bronsen et preg av alderdom. Mens patinering med farger som grønn, hvit og rød, gir nytt liv til bronsen. Fargene er påført manuelt på en patineringsgrunning. Deretter er de brent inn i bronseoverflaten. Til sist legges et lag beskyttende klarlakk. Bronse som er lakkert aluminiumsfarget er å anbefale, rene aluminiumsprodukter har en tendens til å forvitre raskt.

Renhold av bronsen utføres best med vann og en myk klut eller børste. Bruk av rengjøringsmiddel er vanligvis ikke nødvendig. De aller fleste bronseartiklene fra Italia kan leveres i en rekke farger og fargekombinasjoner. For best mulig holdbarhet i norsk klima er alle produkter behandlet med klarlakk. Dekorer og ornamenter for gravstein lagerføres i et stort utvalg, men ved spesialbestilling må noen ukers leveringstid påregnes. Bronselykter som er lakkert aluminiumsfarget er å anbefale

Kvalitet
Vi bruker mye dansk, tysk og italiensk bronse, alle er kjent for høy kvalitet og holdbarhet på bronseproduktene. Den italienske bronseprodusenten har lysere bronseartikler og mye farget bronse i sitt sortiment, mens den danske bronsen er noe mørkere i bunnfargen. Fra Tyskland leveres mangefarget bronse. 

Vedlikehold av rustfritt stål
Rengjøring av rustfrie ståloveflater er egentlig ikke annerledes enn for andre materialer. Det kan være nødvendig med rutinemessig vedlikehold, så som rengjøring og vask for at den opprinnelige ståloverflaten skal beholde sin estetiske og korrosjonsbestandige egenskap. Utendørs kan rustfritt stål være utsatt for aggressivt miljø som for eksempel sjøluft,
industriluft, avgasser og annen luftforurensning. Slike miljøer kan forårsake brune flekkdannelser. Overflatene bør rengjøres før det blir for mye smuss og fingeravtrykk. Da reduseres risikoen for permanente merker eller skader på overflaten. En fuktig klut er ofte tilstrekkelig til å fjerne lett smuss, fingeravtrykk og lignende.

Aluminium - verdt å vite om produkter i aluminium på gravstedet
Aluminium er et metall som er tilsatt ganske små mengder annet metall for å kunne gi den varierende egenskaper. Legeringen til sandstøping inneholder utover aluminium også silisium. Aluminium er sølvhvit men får en blålig tone ved tilsetning av sicilium. Aluminium er et lettmetall og er det mest alminnelige metall på jorden.
Aldring: Aluminium danner et naturlig beskyttelseslag som er ganske tynt, bestående av aluminiumoksid. Skrapes laget av vil det øyeblikkelig bli dannet et nytt. Aluminium vil utendørs etter en tid fremstå med en mattgrå farge. Lakkeres aluminiumen vil lakken sammen med det naturlige beskyttelseslaget bevare den sølvblå aluminiumsfargen i lengre
tid. Men lakken vil slites av vær og vind, og naturlig korrosjon vil forekomme likevel. Vi opplever at aluminiumprodukter har kortere holdbarhetstid på kirkegårder med nordisk klima enn bronse. 

Tilbake til artikkeloversikt