Vedlikehold av gravstein

Gravstedet er de pårørende sitt ansvar, hvor hver enkelt har ansvar for gravminnet de fester. Når det gjelder vedlikehold av selve gravminnet så kan gjerne steinen få en enkel vask for å holde den ren. Både til våren, sommeren og før høsten kommer. Vi anbefaler å vaske bort løv, mose og groe. 

Enkelte steintyper og overflater har større behov for vedlikehold
Lyse og grove steiner er mer utsatt for groe enn mørkere steiner som er helpolert. Også plassering av gravsteinen på kirkegården har innvirkning på behovet for oppussing, rens og vask. Vegetasjon, fuktighet, nær skog eller sjø og temperaturer påvirker hvor mye vedlikehold gravsteinen har behov for. Det finnes nok forskjellige rengjøringsmidler for naturstein, men vi anbefaler å ta med varmt vann og vaske med en halvmyk vaskeskrubb. Om du har en gravstein som er mosegrodd og du vil fjerne mosen fra gravsteinen, kan vi anbefale at du først fjerner så mye av mosen som mulig med en børste og vann. Eventuelt kan rester vaskes bort med litt ferdigblandet såpevann (bruk helst miljønøytralt vaskemiddel), men da må du påse at lakken eller gullet i bokstavene ikke får for hard medfart og skylle godt i etterkant. Man skal aldri bruke børster av stål eller andre metaller da disse forårsaker rustdannelser og riper i steinen. Det er også viktig å være forsiktig når man vasker med børsten i nærheten av inskripsjoner eller ornamenter, da bokstavene og dekorene kan bli skadet av vaskekosten.

Trenger man en dypere og mer holdbar rengjøring, så utfører vi dette med riktig verktøy.
Da tar vi inn gravminnet for en dypere rens og pusser opp eventuelt navn og ornament ved behov. Hvor mye vedlikehold et gravminne behøver avhenger av hvilken utførelse gravminnet har. En naturstein i grov utførelse krever mer vedlikehold enn en stein som er helpolert. Er gravminnet helpolert holder den seg ren og fin, og den trenger kun lett vask. En stein som er av grov utførelse vil kreve noe dypere rens.

Helpolering og polering gjøres for en vedlikeholdsfri stein, også får den lik farge og glans på alle sider.
På helpolerte gravsteiner vil ikke skitt og mose feste seg så lett til overflaten, det er da nok å skylle over med rent vann eller tørke over med en fuktig klut. En stein som er upolert (saget/sandblåst) på kantene og bak er like holdbar, men den vil kreve litt mer vedlikehold med vask og rens på kirkegården.

Børsting er noe som kan etterbestilles, børsting på naturoverflater er flere graderte børster, som grovpusser en naturstein eller natur/flammet overflate og pusser/børster steinen fra grov til finere som til slutt børster med poleringseffekt. Dette gjøres for en mer vedlikeholdsfri stein, dette reduserer mose, groe og grønske.
Steiner med ru og grov naturoverflate bør vaskes med vann og en halvmyk vaskekost 2-3 ganger i året. Hele steinen kan vaskes med en tynn blanding av såpevann.
(bruk gjerne miljønøytralt vaskemiddel) Og vær forsiktig med bokstavene!


Gravstellavtale - stell av blomsterbedet på kirkegården
Ofte har kirkegårdene avtaler for stell av blomsterbedet på gravstedet. En slik gravstellavtale innebærer stell av blomsterbedet, gjerne beplantning av blomster til våren og sommeren, vanning, ugressbehandling/singel og grønt dekke på graven på høsten. Spør ditt lokale Begravelsesbyrå.

Selvanningskasser for enkelt gravstell.
De pårørende som bor langt unna, eller for de som steller flere graver og som ønsker friske blomster uten for mye tilsyn på kirkegården er selvvanningskasser velfungerende. 
Blomsterkassene våre leveres i to typer: Selvanningskasser og den rimeligere plantekassen. 
Selvvanningskassene leveres komplett med under- og overdel. Kassene er tilpasset til nedgravning ved gravstøttene på kirkegården. Vi fører rektangulære og halvrunde kasser. 

 

Send oss en melding, vi hjelper deg!